Quantcast
Channel: påske – Piskeriset på eventyr
Viewing all 15 articles
Browse latest View live

Inspiration til din påskefrokost

$
0
0

fiskefiletmadSavner du inspiration til, hvad du skal servere til din påskefrokost? Så kan jeg anbefale dig at klikke på søgeordene pålæg, frokost eller påske eller kigge på månedens benspændsretter med smørrebrød.

Du kan også se mine indlæg om en ret omfattende påskefrokost, vi holdt for nogle år siden:
Den store påskefrokost – del 1
Den store påskefrokost – del 2
Den store påskefrokost – del 3

Her er en række af mine anbefalinger til en god påskefrokost:

Karrysild og stegte marinerede sildDer skal selvfølgelig sild på bordet til en traditionel påskefrokost, og to klassikere hos os er stegte marinerede sild og karrysild. Jeg har også lavet en mere frisk og cremet udgave af karrysild med æbler, som jeg også kan anbefale.

torskesalatJeg har tidligere eksperimenteret med sennepsgravad sild, som heller ikke er så ringe endda, og i samme indlæg kan du også finde en god opskrift på, hvordan du laver sprøde, lækre fiskefileter samt en torskesalat, som kan få selv fiskeskeptikere til at slikke sig om munden.

krebsesalatMen til en påskefrokost skal det jo ikke være sild det hele, så en frisk og fyldig krebsehalesalat bør du også overveje. Det er det rene guf!

lakseriletteEller hvad med lidt lakserilette? Eller måske makrelmousse?

fasanriletteJeg kan dog også godt lide at eksperimentere, så der kommer også en række knapt så traditionelle retter på bordet, når jeg holder påskefrokost. Det kan ligefrem blive lidt vildt… for eksempel med fasanrilette eller vildsvinefrikadeller med løgkompot. Eller måske rådyrmørbrad med ribsgelé?

leverpostejmadMen der skal altså også være plads til de helt simple og klassiske retter – for eksempel leverpostej. Du kan selvfølgelig lave den i flere forskellige udgaver – jeg har blandt andet lavet en på andelever – men et stykke klassisk leverpostej med syltede asier eller drueagurker kan de fleste klemme ned.

skinke-og-italiensk-salatEller hvad med de traditionelle pålægssalater såsom italiensk salat og russisk salat?

kalvetungeVil du udfordre gæsterne til din påskefrokost lidt, så kan du også servere sprængt kalvetunge med peberrodscreme. Det smager fantastisk – og slet ikke som at række tungen ud af vinduet 😉

Under samme blogindlæg finder du desuden en lækker hønsesalat.

smørgåstærteOk, jeg kan ikke nære mig – selvfølgelig skal du også lave en smørrebrødstærte!

langtidsstegt lammekødNu har jeg mest fokuseret på kolde retter, men påsken er også lig med forårslam. Tjek min lammekødskategori, hvis du har planer om at servere lam til din påskefrokost. Der er en del forslag til tilberedning af blandt andet lammekølle.

… og sådan apropos tærte, så bør du have en form for dessert. En let mousse vil selvfølgelig være rigtig godt oven på en frokost med masser af retter, men et lille stykke kage kan man som regel godt klemme ned. Og ellers kan du altid ty til lidt hjemmelavet konfekt.

Rigtig god påske :)

The post Inspiration til din påskefrokost appeared first on Piskeriset på eventyr.


Karrysild med æbler

$
0
0

karrysild med æbler, karrysild, sild, fisk, sildefileter, karry, mayonnaise, creme fraiche, gurkemeje, kapers, æbler, honning, pålægDer skal sild på julefrokostbordet! I min vennekreds er karrysild et must have til julefrokoster, og da jeg foretrækker at lave så meget som muligt fra bunden, så har jeg naturligvis også lavet mine egne karrysild til de seneste års julefrokoster… og påskefrokoster, for jeg spiser faktisk også karrysild til påske.

I år havde jeg dog lyst til at lave en ny version, og da jeg flere gange er stødt på hjemmelavede udgaver med blandt andet æbler og fennikel, så jeg lavede denne version karrysild med æbler.

Karrysild med æbler
10-12 personer

4-5 marinerede sildefileter

Karrycreme:
2 spsk god mayonnaise – f.eks. Hellmann’s
2 spsk creme fraiche 18%
2 tsk god karry – gerne en sød karry
1 tsk gurkemeje
2 tsk kapers
1 sprødt dansk æble skåret i meget små tern
1-2 tsk blomsterhonning eller akaciehonning
salt og peber

Lav karrycremen dagen før, at du skal bruge den, så den kan nå at trække ekstra smag. Rør mayonnaise, creme fraiche, karry, gurkemeje, kapers og æblestykker sammen. Smag til med honning salt og peber. Stil cremen i køleskabet til næste dag. Skær sildefileter i mindre stykker og vend dem i karrycremen. Servér!

Note: Disse karrysild med æbler er superlet at lave. Du kan selvfølgelig også marinere sildene selv, hvis du vil være 100% true. En rigtig lækker udgave, som nu er en skarp konkurrent til vores ‘faste’ karrysild. Ja, jeg tror ligefrem, at jeg foretrækker karrysild med æbler frem for den gamle!

ægHusk at servere karrysildene sammen med æg. Jeg kunne ikke lade være med at pjatte lidt og satte disse æg på bordet. Da vi var i New York, købte jeg nogle æggeforme, og da jeg var på MAD i Aarhus, mødte jeg Kitchen4Kids, der også fører dem herhjemme. De er meget lette at lave, og det er en sjov lille gimmick til julefrokostbordet – eller til hverdag, hvis du skal have ungerne eller ægtefællen til at spærre øjnene op, når de åbner for madpakken.

The post Karrysild med æbler appeared first on Piskeriset på eventyr.

Laksemousse

$
0
0

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieTil weekendens julefrokost, hvor jeg blandt andet serverede karrysild med æbler, kom der også en ny ret på bordet – laksemousse. Ny er måske så meget sagt, for i min svigerfamilie er det en klassiker. Min svigerfar laver en fantastisk laksemousse, og jeg var så heldig at tiltuske mig opskriften. Han fortalte, at han er gået over til at lave en mere fedtfattig udgave de senere år – hvordan forklarer jeg i noterne til sidst. Her får I først den lidt mere kalorierige udgave, som jeg lavede.

Laksemousse
12-16 personer

400 g røget laks
125 g smeltet smør
500 g creme fraiche 18%
4 blade husblas
salt og peber

Serveret med citronbåde og evt. lidt grøn salat

Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Hak laksekødet med en skarp kniv og put det derefter i en blender sammen med det smeltede smør og creme fraiche. Blend det til en ensartet masse og smag til med salt og peber. Smelt forsigtigt husblassen og blend den i laksemoussen. Hæld laksemoussen i en eller flere smurte forme og stil den på køl i nogle timer. Servér din laksemousse sammen med citronbåde – og grøn salat, hvis det er sæson til det.

Note: Billedet herover er fra nytårsaften 2014, hvor jeg brugte laksemoussen i en nytårsforret. Et billede af en hel plain laksemousse kan du ser herunder. Den kan selvfølgelig anrettes mere fancy (som til nytårsforretten), men da den skulle bruges som pålæg til en julefrokost, valgte jeg at holde den simpel og nøjedes med citronbåde. Moussen er delikat men også meget mættende, så selvom portionen ikke er specielt stor, kan den godt række til en del mennesker.

Hvis du lave en mere fedtfattig udgave, kan du erstatte creme fraiche 18% med en 9%-udgave og så bruge 7 blade husblas i stedet. Jeg leger lidt med tanken om at beholde 18%-udgaven, men måske skære lidt ned på smørmængden… det vil jeg lige overveje til anden gang (sådan mere af princip end pga. smag, for sidstnævnte er der bestemt ikke noget i vejen med!).

laksemousse, forret, pålæg, røget laks, fisk, laks, smør, creme fraiche, citroner, husblas

The post Laksemousse appeared first on Piskeriset på eventyr.

Sådan laver du marmorerede æg

$
0
0

æg, fjol, påske, frokost, pålæg, påskeæg, marmorerede ægHer er en sjov idé til påskebordet. Hvad med at servere marmorerede æg til silderetterne?

Marmorerede æg kan laves på mange forskellige måder. Da jeg var barn, kan jeg huske, at vi farvede æggene ved at koge dem sammen med løgskaller, men denne udgave er lavet med to typer farve – hhv. blå frugtfarve/konditorfarve (kan købes i supermarkederne) samt grøn pastafarve (kan købes i specialbutikker til kager og bruges til at farve fondant).

æg, fjol, påske, frokost, pålæg, påskeæg, marmorerede æg

Kog æggene og lad dem køle af i et kvarters tid. Slå forsigtigt æggene mod en hård kant. Æggeskallen skal krakere uden at falde af. Tag den farve, du vil bruge og bland det op med vand.

Jeg brugte 2 tsk blå frugtfarve/konditorfarve til 3 dl vand og ½ tsk pastafarve til 3 dl vand.

Læg æggene i det farvede vand og lad dem trække i 1½-2 timer. Pil derefter forsigtig skallen af de marmorerede æg (hinden inden under skallen kan godt drille lidt, så vær omhyggelig og tålmodig, når du piller æggene).

Tadaaa – dine helt egne øgleæg marmorerede æg!

Hvis du vender dine marmorerede æg i lidt hvid eddike – efter du har farvet dem, men inden du piller skallen af – skulle de efter sigende kunne holde farven i længere tid. Du kan dog også blot nøjes med at farve dem samme dag, du skal bruge dem – så behøver du ikke at bruge eddike.

The post Sådan laver du marmorerede æg appeared first on Piskeriset på eventyr.

Smørrebrødslagkage med kylling og avokado

$
0
0

smørrebrødslagkage, smørrebrødstærte, smörgåstårta, brød, sandwich, hvedemel, emmermel, speltmel, gær, avokado, hønsesalat, kylling, creme fraiche, champignons, mayonnaise, sød sennep, karse, æg, æggeblommerHvad er nu det? En lagkage? Lavet af smørrebrød?

Jeps, det er en smörgåstårta – en svensk ret, der i al sin enkelhed er en frokostlagkage/tærte, hvor lagkagebundene består af sandwichagtigt brød, og hvor fyldet består af alskens gode sager. De fleste udgaver af smørrebrødslagkage, jeg er stødt på, indeholder fisk eller skaldyr, men man kan i princippet lave det med alle mulige slags fyld, og da jeg har æg & kylling-benspænd i denne måned, så skulle jeg naturligvis lave en smørrebrødslagkage med hønsesalat!

smørrebrødslagkage, smørrebrødstærte, smörgåstårta, brød, sandwich, hvedemel, emmermel, speltmel, gær, avokado, hønsesalat, kylling, creme fraiche, champignons, mayonnaise, sød sennep, karse, æg, æggeblommer Jeg tog udgangspunkt i den smørrebrødslagkage med laks og rejer, som jeg lavede sidste år, men eftersom jeg havde brug for en lidt mindre version, justerede jeg på dejen til lagkagebundene.

Sandwichbrød til smørrebrødslagkage
7-8 personer

2 dl emmer- og speltmel (eller evt. bare enten emmermel eller speltmel)
4-5 dl hvedemel
20 g gær
4 dl lunkent vand
1 spsk salt
1 spsk honning
½ dl rapsolie

Hæld vand i en skål og rør gæren ud i det. Rør resten af ingredienserne i – hold lidt igen med melet – og ælt dejen til en ensartet og blød masse. Lad den hæve til dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke. Læg derefter dejen i en smørsmurt springform på ca. 20-22 cm stor form og tryk dejen ud, så den er jævnt fordelt. Lad den efterhæve i en halv time, inden du bager den ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Tag brødet ud af springformen og lad det køle helt af.

Når brødet er koldt, deler du det i tre lige store lagkagebunde. Er brødet meget blødt, kan du evt. stille det i fryseren en halv til en hel time, så det bliver mere fast at skære i. Har brødet fået en lille top, kan du evt. skære den af, så alle bunde bliver vandrette.

Lav en dobbeltportion af den hønsesalat, jeg tidligere har blogget om. Læg den nederste lagkagebund på et serveringsfad og fordel halvdelen af hønsesalaten ud over det. Læg den næste lagkagebund på og tryk dem godt sammen, inden du skærer 2-3 avokadoer i skiver og fordeler ud over lagkagebunden. Spred derefter resten af hønsesalaten ud over avokadoskiverne og tryk den sidste lagkagebund på. Dæk din smørrebrødslagkage med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag.

smørrebrødslagkage, smørrebrødstærte, smörgåstårta, brød, sandwich, hvedemel, emmermel, speltmel, gær, avokado, hønsesalat, kylling, creme fraiche, champignons, mayonnaise, sød sennep, karse, æg, æggeblommerNu mangler du blot at pynte den. Jeg rørte en creme og pyntede desuden min smørrebrødslagkage med karse, avokadomos og kogte æggeblommer, der var rørt med lidt vand til en orange creme.

Den hvide creme:

250 g creme fraiche (helst 18%)
2 spsk god mayonnaise (Hellmann’s)
1-2 tsk sød sennep
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Rør ingredienserne sammen og smør din smørrebrødslagkage med den. OBS – du får nok lidt creme til overs. Det kan du bruge som dip eller som salatdressing dagen efter.

The post Smørrebrødslagkage med kylling og avokado appeared first on Piskeriset på eventyr.

Solbærsild

$
0
0

solbærsild, sild, frokost, pålæg, fisk, marinerede sild, solbær, solbærsaft, rørsukker, lagereddike, rødløg, peberkornVi holdt påskefrokost for familien i dag, og der kom selvfølgelig sild på bordet. Jeg satte en af klassikerne på bordet – karrysild med æbler – men jeg præsenterede også en ny sildeudgave – solbærsild!

Hvad er solbærsild så? Det er åbenbart en svensk klassiker, for vi stødte på fænomenet flere gange, da vi var i Göteborg i marts måned, og jeg blev så fascineret af både smag og udseende af denne silderet, at jeg blev nødt til at lave den.

Jeg researchede på opskrifter på solbærsild, men jeg kunne ikke finde én, der lignede den version, vi prøvede, så jeg valgte at prøve mig frem i køkkenet. Solbærrene fandt jeg på frost i Irma.

Solbærsild

ca. 300 g marinerede sild (købte eller hjemmelavede)
1½ dl solbær
1 dl koncentreret solbærsaft
1 rødløg
½ dl rørsukker
1 tsk røde peberkorn (kan evt. udskiftes med hvide peberkorn)
½ dl lagereddike
1 laurbærblad

Snit rødløget i tynde ringe. Hæld solbær, solbærsaft, løgringe, peberkorn, lagereddike, sukker og laurbærbladet i en lille kasserolle. Lad det småsimre i 5-10 minutter og tag det af komfuret. Lad det køle af. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i solbærlagen. Lad det trække i 1-2 dage, inden du serverer dem.

Note: Disse solbærsild viste sig at være en rigtig positiv overraskelse! Jeg var bekymret for, om de ville blive for søde, men eftersom solbær har en ret mørk og kraftig smag, så gav bærrene et fint modspil til de søde elementer. Det er en meget smuk sildeservering, og jeg overvejer, om jeg skal skrue mere op for krydderierne, næste gang jeg laver denne silderet.

Vær i øvrigt opmærksom på, at jo længere tid, at solbærsild ligger i lagen, jo mere møre bliver de. Jeg lod dem ligge i tre dage, og da vi spiste dem i dag, var de lige så møre som stegte marinerede sild. Jeg anbefaler derfor, at du kun lader dem trække 1-2 dage, så de er lidt mere faste i det.

solbærsild, sild, frokost, pålæg, fisk, marinerede sild, solbær, solbærsaft, rørsukker, lagereddike, rødløg, peberkorn

The post Solbærsild appeared first on Piskeriset på eventyr.

Tunmousse uden smør

$
0
0

tunmousse, tun, fisk, forret, fløde, kapers, citroner, husblasPåskefrokosten i går blev selvfølgelig indledt med en række fiskeretter – herunder både karrysild og solbærsild samt fiskefileter og rejer. Jeg syntes dog også, at der skulle en mousse på bordet – en tunmousse vel at mærke. Det er en af mine yndlingsforretter, men jeg har ikke lavet den i mange år, for jeg har manglet en god opskrift, hvor moussen ikke smagte for meget af smør. Heldigvis kom jeg i tanke om, at Klidmoster på et tidspunkt lavet en tunmousse – ikke på smør men på fløde! Min første tanke var, at det lød ret specielt… og min anden tanke var naturligvis, at det skulle jeg prøve! 😉

Jeg lavede en mere enkel tunmousse, som er mild og rar. Vil du spice den lidt mere op, kan du tilføje 1-2 finthakkede forårsløg eller et lille fintrevet løg til moussen, inden den stivner.

Tunmousse

2 dåser tun i vand
2 dl creme fraiche 9 eller 18%
4 tsk kapers
4 blade husblas
1½ dl fløde
saften fra en halv citron
salt og peber

Læg husblasbladene i koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld vandet fra tunen og put tunen i en høj skål sammen med creme fraiche og 2 tsk kapers. Blend det med en stavblender (eller i en blender). Det gør ikke noget, hvis du ikke blender det 100% fint – moussen må godt have lidt struktur. Rør derefter citronsaften i sammen med de sidste to tsk kapers.

Smelt husblassen forsigtigt – enten i mikrobølgeovn eller over vandbad – og vend det hurtigt i tunmoussen. Pisk fløden til blødt skum og vend det forsigtigt i din tunmousse. Smag til med salt og peber. Vær ikke bekymret over, at moussen virker ret mild på dette tidspunkt – den skal lige have tid til at sætte sig og samle smag. Stil din tunmousse i køleskabet natten over og servér den sammen med hjemmebagt brød og lidt salat.

Note: Dette er min nye favorit mht. tunmousse! Den er velsmagende og har en rigtig lækker og luftig konsistens. Jeg overvejer, om jeg skal tilføje lidt forårsløg næste gang, men det var egentlig ikke fordi, at jeg savnede noget i smagen. Kan varmt anbefales!

tunmousse, tun, fisk, forret, fløde, kapers, citroner, husblas

The post Tunmousse uden smør appeared first on Piskeriset på eventyr.

Lammeterrine

$
0
0

lammeterrine, terrine, lam, hakket lammekød, bacon, løg, valnødder, hvidløg, basilikum, soltørrede tomater, æg, flødePåske og lammekød hører sammen, så derfor kom der også en lammeret på bordet, da vi holdt påskefrokost i søndags. Jeg var faldet for en opskrift på lammeterrine i et Spis Bedre-blad, og efter at have justeret en række af målene (enten op eller ned) samt undladt persille og rød peberfrugt så fik jeg denne smukke lammeterrine ud af det.

Lammeterrine
ca. 8 personer

400 g hakket lammekød
100 g kogt og derefter finskåret lammekød (f.eks. fra køllen)
100 g bacon, skåret i tern
50 g valnødder, hakkede
1 lille løg, hakket
2 fed hvidløg
1 tsk basilikum
5 soltørrede tomater
1 æg
1 dl fløde
salt og peber

Pynt:
Hakkede friske krydderurter – i dette tilfælde oregano

Hæld løg, hvidløg, soltørrede tomater, basilikum og æg i en blender og blend det til en jævn masse. Rør de to typer lammekød samt baconen sammen med den blendede masse. Rør fløden i og vend derefter valnødderne i farsen. Krydr farsen med salt og peber.

Form farsen til et lille brød og læg den i et smurt ovnfast fad. Stil fadet med lammeterrine i ovnen ved 175 grader. Kernetemperaturen i terrinen skal være 64 grader, og det tager ca. en time. Sørg for at tage din lammeterrine ud et par grader inden, at den er færdig, da kødets temperatur fortsat stiger et par grader i minutterne efter, at den er taget ud af ovnen.

Drys friskhakkede krydderurter ud over din lammeterrine og servér den evt. sammen med stegte champignons.

Note: En mild og velsmagende lammeret, som både egner sig som en del af en buffet eller som selvstændig ret. Du kan evt. prøve at bruge andre krydderier eller skrue ekstra op for krydderimængden i din lammeterrine, hvis du har mod på at eksperimentere.

The post Lammeterrine appeared first on Piskeriset på eventyr.


Stærk hønsesalat med karry

$
0
0

stærk hønsesalat, kyllingesalat, salat, pålæg, kylling, kyllingebryst, mayonnaise, creme fraiche, karry, grøn karrypastaJeg har fået spist en del rugbrødsmadder de seneste dage – selvfølgelig på hjemmebagt rugbrød. Her fik jeg lyst til at tage en gammel kending – hønsesalaten – og lave en version, hvor karryen for alvor fik lov til at spille ind. Det blev til en stærk hønsesalat med masser af karrysmag, hvilket jo er yderst passende til januar-benspændet – mad med karry. Jeg brugte en rimelig mild karryblanding, jeg købte hos ASA i Torvehallerne.

Stærk hønsesalat
nok til 2-3 madder

1 kyllingebryst – enten kogt eller stegt
1 tsk mild sambhar karry – købt hos ASA
1 tsk grøn karrypasta
2 tsk god mayonnaise – jeg anbefaler hjemmelavet eller Hellmann’s
2 spsk creme fraiche
salt og peber
evt. lidt blomsterhonning

Pil skindet af kyllingebrystet og skær kødet i mindre stykker. Rør karry, karrypasta, mayonnaise og creme fraiche sammen og vend kødet i det. Smag til med salt og peber og evt. lidt blomsterhonning. Servér med det samme.

Note: En dejlig kraftig og stærk hønsesalat, hvor karryen giver masser af smag til den ellers ret milde pålægssalat. Du kan evt. pifte hønsesalaten yderligere op med lidt kapers.

The post Stærk hønsesalat med karry appeared first on Piskeriset på eventyr.

Dildsild

$
0
0

dildsild, sild, dild, pålæg, sildepålæg, påske, påskefrokost, julefrokost, frokost, druagurker, creme fraiche, mayonnaise, sennepGemalen og jeg var til påskefrokost i dag, og vi medbragte lidt til det kolde bord – en portion russisk salat samt ovenstående dildsild. Noget af det bedste ved påskefrokost (og julefrokost) er alle de fiskeretter, der ofte kommer på bordet – herunder de mange sildeanretninger – så det var skønt at eksperimentere med en sildeanretning, jeg ikke har lavet før. Dildsild minder lidt om de sommersild, jeg lavede sidste år (og som jeg i øvrigt varmt kan anbefale).

Dildsild

1 glas sildefileter
trefjerdedele bundt dild
1 drueagurk, skåret i meget små tern
1 spsk finthakket løg
½ dl creme fraiche 18%
2 spsk god mayonnaise – jeg bruger Hellmann’s
2 tsk dijonsennep
lidt citronsaft
salt og peber

Skyl og finthak dilden – husk at gemme et par kviste til pynt. Rør dilden sammen med drueagurken, løg, creme fraiche, mayonnaise og sennep. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i dildcremen. Smag dine dildsild til med salt, peber og citronsaft og lad dem trække et par timer inden servering.

Note: Disse dildsild blev lige, som jeg håbede på – smagfulde men samtidig også milde og med en fin smag af dild.  Du kan give dem et ekstra twist ved at tilføje et par tsk finthakkede kapers til cremen, men de er også ganske gode i denne version.

The post Dildsild appeared first on Piskeriset på eventyr.

Sennepssild

$
0
0

sennepssild, creme fraiche, dild, sennep, honning, sild, marinerede sild, kapers, pålæg, fiskepålæg, frokost, påske, jul, julefrokost, påskefrokostDet har som bekendt lige været påske og dermed også påskefrokoster. Da vi var til påskefrokost med familien, medbragte jeg sildeanretninger – sennepssild og kryddersild. Sidstnævnte blogger jeg om i morgen. Sennepssild kan variere en del. Jeg valgte at lave en udgave med dild i samt nogle små kapers, der kunne give et frisk pift til den cremede sildeanretning. Eftersom der er creme fraiche i denne opskrift på sennepssild, kan de kun holde så nogle få dage i køleskabet.

Jeg skelede lidt til en opskrift på sennepssild fra Louisa Lorang, men brugte kun én type sennep, udelod honning og rødløg og skruede lidt op og ned på de resterende mængder.

Sennepssild

1 glas marinerede sild
1½ dl creme fraiche 18%
4 tsk stærk sennep – jeg brugte dijonsennep
1 bundt dild, finthakket – gem evt. en enkelt tot til pynt
1 spsk små kapers
saften fra ½ citron
salt og peber

Rør sennepscremen sammen ved at blande creme fraiche, sennep, dild, kapers og citronsaft. Smag til med salt og peber. Sennepscremen må godt bide lidt – den får en lidt mildere og rundere smag af at stå i nogle timer. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i sennepscremen. Lad dine sennepssild trække i køleskabet i et par timer, inden du serverer dem sammen med kogte æg.

Note: Sennepssild er en dejlig sildeservering og et fint alternativ til karrysild, hvis du trænger til lidt variation på frokostbordet. Det er ikke nødvendigvis en stærk ret, selvom navnet ellers antyder det – men det kommer selvfølgelig an på sennepsmængden og hvilken type, du bruger. Prøv dig gerne frem, så du finder ud af, hvor stærk du gerne vil have den.

The post Sennepssild appeared first on Piskeriset på eventyr.

Kryddersild

$
0
0

kryddersild, sild, marinerede sild, påske, jul. påskefrokost, julefrokost, pålæg, sildepålæg, tomater, rørsukker, lagereddike, cayennepeber, chili, allehånde, nelliker, sort peberI går bloggede jeg om sennepssild, og i dag er turen kommet til de kryddersild, jeg havde med til påskefrokosten i søndags. Kryddersild er – i mine øjne – sild, der ligger i en krydret tomat-eddikesauce. Hvor krydret – og ikke mindst med hvilke krydderier – svinger en del, men jeg tænkte straks på nelliker og allehånde, der begge har en ret mørk, dyb og intens smag, som jeg mente ville klæde sildene.

Jeg puttede også godt med sort peber i, og sidst men ikke mindst fik mine kryddersild også et skud cayennepeber. Ikke så meget men det skal man heller ikke, når man bruger cayennepeber fra Urtekram, for den bider virkelig fra sig! Jeg elsker at bruge den i madlavningen, men man skal godt nok være varsom…

Kryddersild

1 glas marinerede sild
1 dåse tomatpuré, 70 g
2 dl lagereddike
1 dl rørsukker
12 allehånde
10 nelliker
½ tsk stærk cayennepeber eller chili
1 tsk friskkværnet sort peber
½ tsk salt

Hæld tomatpuré, eddike og sukker i en kasserolle sammen med peber og cayennepeber/chili. Knus allehånde og nelliker i en morter og hæld de knuste krydderier i kasserollen. Varm tomatsaucen langsomt op og lad den simre i 10 minutter – husk at røre i den undervejs. Lad tomatsaucen køle af, indtil den er håndvarm. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i tomatsaucen. Stil dine kryddersild på køl og lad dem trække i mindst to dage.

Note: Fine krydrede kryddersild, der har en god, dyb smag med tilpas sødme, men som også har noget styrke til sidst, når cayennepeberet slår igennem! Hvor kraftige disse kryddersild er smagsmæssigt afhænger selvfølgelig af den cayennepeber/chili, du bruger. Jeg syntes, at denne udgave havde lige tilpas, men har du det ikke så godt med chili og cayennepeber, kan du også lave silderetten uden dette krydderi.

The post Kryddersild appeared first on Piskeriset på eventyr.

Citronelli – påskedrink med limoncello

$
0
0

citronelli, citrondrink, drink, limoncello, tonic, citroner, angostura bitter, påskedrinkDet er påske, og så skal man naturligvis have en påskedrink! I går havde jeg besøg af en af mine venner, og hun blev udsat for denne påskedrink, som jeg har valgt at kalde citronelli. Den består primært af citronlikøren limoncello, for jeg synes, at citronernes gule farve passer godt til påsken.

Citronelli
1 drink

6 cl limoncello
4-6 cl tonic
et par dråber Angostura bitter
en skive citron
masser af isterninger

Sørg for at stille limoncell og tonic i køleskabet flere timer inden, at du skal bruge dem, så de er helt afkølede. Hæld limoncello i et drinkglas sammen med lidt bitter. Tilsæt tonic og rør forsigtigt rundt med en ske. Fyld masser af isterninger samt en skive citron i drinken og servér med det samme.

Note: Frisk og let sødmefuld drink med god citronsmag. Limoncello kan variere en del, så det kan være, at du får fingre i en meget sød sag. Så kan du altid tilføje lidt citronsaft, hvis du synes, at din påskedrink er for sød.

The post Citronelli – påskedrink med limoncello appeared first on Piskeriset på eventyr.

Speltblinis med lam og feta

$
0
0

speltblinis, lammeblinis, blinis, pandekager, lam, lammekød, feta, mynte, hvedemel, speltmel, æg, mælk, bagepulver, hvidløgLammekød og påske passer godt sammen, så til sidste weekends påskefrokost komponerede jeg en forret af speltblinis med lam og feta.

Jeg skelede til min opskrift på rugblinis, da jeg skulle lave disse speltblinis. Derudover stak vi godt med hvidløg i en lammekølle og langtidsstegte den på grillen. Du kan hente inspiration til tilberedningen af lammekødet i denne opskrift på grillet lammekølle, langtidsstegt lammekølle og yoghurtmarineret lammekølle

Speltblinis
24-26 stk.

2 æg
3 dl mælk
2 spsk rapsolie
1 tsk salt
1½ dl hvedemel
1½ dl speltmel
1 tsk bagepulver
smør til stegning

Pisk æg, mælk, rapsolie og salt sammen. Pisk derefter hvedemel, speltmel og bagepulver i, indtil du får en jævn, tyktflydende dej. Varm en blinispande op. Har du ikke det, bruger du i stedet en stor pande. Smelt smør på panden og put en spsk dej på for hver blinis, du vil lave. Steg dem, indtil de er gyldne på begge sider.

Anretning:
stegt lammekød i skiver
blød feta
olivenolie
friskhakket mynte
evt. salt og peber

Læg to speltblinis på hver tallerken. Her lægger du først et par tynde skiver lammekød, inden du drypper med lidt olivenolie. Fordel lidt blød feta over og drys til sidst lidt salt, peber og mynte.

Note: En lidt anderledes måde at få lammekød på men bestemt en festlig servering – og så er det ikke så tit, man ser lammekød som en del af en forret, hvilket jo egentlig er lidt synd.

The post Speltblinis med lam og feta appeared first on Piskeriset på eventyr.

Maskeret blomkål med æg og rejer

$
0
0

maskeret blomkål, rejer, æg, creme fraiche, dild, sennep, forretMaskeret blomkål er en af de retter, der ofte kom på buffetbordet tilbage i 80’erne, da jeg var barn. Jeg er ikke sikker på, at jeg spiste det dengang, men det er faktisk en ret, jeg stadig støder på med jævne mellemrum, da maskeret blomkål egner sig fortrinligt til et buffetbord. Den er let at lave – og så er den jo også ganske dekorativ.

Jeg skelede lidt til Alletiders Kogebog, da jeg søgte inspiration, men jeg endte dog med at modernisere saucen ved at udskifte nogle af ingredienserne og skrue godt op for smagen.

Maskeret blomkål med æg og rejer
frokostret til ca. 3 personer

1 lille blomkål
200 g kogte rejer uden skal
4 kogte æg, pillede og skåret i kvarte
1½ dl creme fraiche 18%
1-1½ tsk mediumstærk karry
1½ spsk sød sennep – jeg brugte ravigotte sauce
1½ tsk tørret dild – frisk dild kan også bruges
salt og peber

Rør creme fraiche, karry, sennep og dild sammen. Lad saucen trække, mens du tilbereder blomkålen. Pil bladene af blomkålen og put den i letsaltet kogende vand. Lad den koge i 10-12 minutter, indtil den lige akkurat er mør. Den må endelig ikke få for meget (selvom det ville være meget 80’er-agtigt). Hæld vandet fra og vip forsigtigt kålhovedet over på en tallerken. Smag saucen til med salt og peber – og evt. lidt mere af de øvrige ingredienser, hvis du vil have en kraftigere sauce. Hæld saucen ud over blomkålen og dekorér med rejer og æg.

Maskeret blomkål serveres med friskbagt brød.

Note: Jeg synes, maskeret blomkål er en ret festlig ret, og man jo altid vælge at pifte den yderligere op med flere slags grøntsager og skaldyr. Prøv at servere den, næste gang du inviterer gæster til frokost – eller måske til næste påskefrokost? 

maskeret blomkål, rejer, æg, creme fraiche, dild, sennep, forret

The post Maskeret blomkål med æg og rejer appeared first on Piskeriset på eventyr.


Viewing all 15 articles
Browse latest View live